IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
13:12 | 29 януари 2018
Обновен: 02:52 | 25 април 2024

Увеличение на заплатите и достойни условия на труд поискаха служители на затвора във Варна

Протестът се състоя навръх професионалния празник на работещите в затвори и арести (СНИМКИ)

По материала работи: Борис Проданов
Увеличение на заплатите и достойни условия на труд поискаха служители на затвора във Варна

Служители на варненския затвора днес излязоха на протест с искане за увеличение на заплатите и изравняването им с възнагражденията на колегите им от МВР. 

Дадоха ни 5% увеличение, на човек се пада по около 20 лв., коментира зам.председателят на синдиката във варненския затвор Йордан Кожухаров. В отговор на въпрос откога искат 20% увеличение на заплатите той посочи, че това вече би трябвало да е факт.

Протестиращите искат да бъде решен и въпросът с недекомплекта в затвора. Кожухаров допълни, че липсата на надзиратели във варненския затвор е от 7 до 10 служители на смяна, което по думите му не е малко. Ниските заплати са допълнителен фактор, който отблъсква кадрите, категоричен беше той и посочи, че заплатата е малко над минималната, а условията на труд - като на лишените от свобода. Един надзирател сега отговаря за около 44 затворници.

Символично надзирателите бяха подготвили и футболна топка. Като на мач институциите си подават исканията на недоволните в ГД „Изпълнение на наказанията“.

Беше отслужен молебен за професионалния празник на служителите в затворите и арестите, както и заупокойна молитва за загиналите. Представители на синдикалните организации на МВР подкрепиха протестиращите свои колеги.

Исканията са справедливи, коментира Красимир Костов, заместник-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР и председател на организацията във Варна. Той добави, че трябва да се изравнят заплатите в МВР и Министерството на правосъдието.

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (29.01.2018) - Надзирателите получават заплати като на затворниците

Коментари

Новини Варна