Холандец, причинил смърт на пътя във Варна, застава пред Темида
Грози го затвор от 2 до 6 години
Публикувана: 7 Feb 2018 | 12:21

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу нидерландски поданик, постоянно пребиваващ в страната ни, причинил по непредпазливост ПТП със загинал мотоциклетист.

 

Катастрофата станала на 08.07.2017 г. около 20 часа на кръстовището на булевард „Владислав“ и ул. „Бенковски“ в гр. Варна. Обвиняемият управлявал лек автомобил „Хюндай Теракан“ и възнамерявал да направи ляв завой от булеварда към ул. „Д-р Пискюлиев“.

 

Въпреки обективната възможност да види насрещно движещия се по „Владислав“ мотор „Хонда ЦБР 600“, при зелен сигнал на светофарната уредба, той отнел предимството му и последвал фатален за мотоциклетиста сблъсък.

 

Ако бъде признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 343 ал.1 б. „в“ от НК, водачът на автомобила може да получи наказание лишаване от свобода за срок от две до шест години, както и лишаване от право да управлява МПС.

 

Според обвинителната теза обаче съдът трябва да прецени и ролята на пострадалия. Той се е движил с повече от 80 км/ч, с която скорост е навлизал в забранен за мотоциклетисти пътен участък – отрязъка на бул. „Владислав“ от ул. „Бенковски“ до бул. „Съборни“. Това негово поведение на свое основание е допринесло за причиняването на произшествието.

Черно море

Коментари ( 0 )