Убийците на таксиметровия шофьор се признаха за виновни
Искат да отърват доживотния затвор
Публикувана: 13 Feb 2018 | 14:54

Обвиняемите за жестокото убийство на таксиметров шофьор във Варна пожелаха делото срещу тях да бъде гледано по съкратената процедура.

В разпоредително заседание на Варненския окръжен съд, подсъдимите по делото за грабеж, придружен с убийството на таксиметров водач Космас К. и Ренета К., защитата им, държавното обвинение, гражданските ищци и частния обвинител постигнаха съгласие, че няма процесуални пречки за гледане на делото. Тримата наследниците на пострадалия бяха конституирани като граждански ищци и предявиха иск за общо 450 000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Пред съда подсъдимите признаха изцяло фактите, и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът не може да наложи наказание доживотен затвор без право на замяна, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 г. или ако прецени, че наказанието ще е лишаване от свобода от 15 до 20 г, ще го редуцира с една трета.

 

Тъй като прокуратурата и адвокатите на подсъдимите поискаха да бъдат представени пред съда справки за имотното състояние на двамата и техни характеристични данни, съдът отложи делото за март.

 

Припомняме, че обвинението спрямо 24-годишната Ренета К. от Несебър и 27-годишния Космас К. от Дългопол е за грабеж на таксиметровия шофьор Васил А. от Варна, придружен с убийството му. Престъплението извършено в съучастие е тежко и се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В закона е предвидена и конфискация на цялото или на част от имуществото, ако те бъдат признати за виновни.

 

Грабежът бил извършен на 9 срещу 10 април 2017 г., когато живеещите на семейни начала, Ренета и Космас решават да наемат  такси от автогарата в посока местност Пчелина и да оберат водача. Тъй като и двамата били безработни се издържали с пенсията на 27-годишния мъж, който бил с детска церебрална парализа. Според прокуратурата престъплението било добре планирано, като двамата си осигурили и оръжие за престъплението-кухненски ножове. Ренета трябвало да се качи на предната седалка до шофьора, а Космас – зад него. Малко след 23,30 ч. на 9 април Космас спрял такси на фирма „Транстриумф“, управлявано от 69-годишния Васил. По пътя за местност Пчелина, на отбивката на военното поделение на разклона за село Каменар, пътниците помолили шофьора да спре. В съдебно-медицинската експертизата в досъдебното производство са посочени над 61 прободно-порезни наранявания по цялото тяло на жертвата. От автомобила липсвали 20 лева и мобилния телефон на шофьора.

 

След задържането на Ренета и Космас химическа експертиза установила наличие на амфетамини в кръвта и урината им. Двамата се запознават чрез интернет през 2016г., като известно време живеят в Пловдив, а през януари миналата година се местят във Варна. 24-годишното момиче е с висше образование. И двамата са с чисто съдебно минало. В обвинителния акт се сочи, че  престъплението е извършено с особената жестокост и по особено мъчителния за жертвата начин.

 

Определенията, с които Варненският окръжен съд потвърди ареста на Ренета и Космас са от 12 април 2017г. Обвинението спрямо тях беше внесено в съда на 29-и декември миналата година.

Следващото заседание на Окръжен съд Варна е насрочено за 12 март.

 

 

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари ( 0 )