IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
10:11 | 24 февруари 2018
Обновен: 09:21 | 28 март 2024

Нотариуси ще секват измамите при прехвърлянето на коли

Ще ги регистрираме без договор за покупка

По материала работи: Юлиян Атанасов
Нотариуси ще секват измамите при прехвърлянето на коли

Нотариусите ще действат съвместно с КАТ при сделки с коли, а купувачи и продавачи ще бъдат сериозно облекчени с документацията.Регистрацията на кола вече става, без да има нужда договорът за покупка да се носи в КАТ. Данните за сделките от вчера се обменят по електронен път между МВР и нотариусите, съобщиха от Нотариалната камара. Целта е да се отстрани възможността за измами при прехвърлянето на автомобили.

 

Чрез новата система МВР ще получава информация за всички сделки с превозни средства, а нотариусите ще имат достъп до системата. Така те ще получават данни за автомобила и собственика му и ще могат да установят дали са платени данъците на колата, дали е сключена застраховка "Гражданска отговорност" и дали е преминат годишен технически преглед.Електронният обмен на информация между двете институции беше регламентиран в Закона за движение по пътищата през декември 2017 г. Тогава началникът на Пътна полиция Бойко Рановски обясни, че купувачът на превозно средство в България ще има срок от един месец, за да регистрира превозното средство, припомня "24 часа". Това важи и за български граждани, които купуват кола от Европа. Ако срокът не се спази, ще се налага глоба.

 

След глобата ще има още един месец, за да се регистрира автомобилът. Ако и тогава това не бъде изпълнено, ще следва служебно прекратяване на регистрацията и колата няма да може да се движи.Досега при продажба на кола между двама души старият и новият собственик удостоверяваха смяната на собствеността. След това трябваше пред КАТ да се представят куп документи, за да се вземе нов талон.С промяната документите ще се предоставят в КАТ по служебен път, а шофьорът ще може да получи директно готов талон.

 

 

dnes.bg

Четете още: Молебен за 5 г. от интронизацията на патриарх Неофит

Коментари

Новини Варна