IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
21:43 | 7 март 2018
Обновен: 01:10 | 9 април 2024

ДАНС и данъчните ровят в сметките на Гинка. Има ли пари да купи ЧЕЗ?

Сигналът е постъпил вчера, обяви главният прокурор

По материала работи: Юлиян Атанасов
ДАНС и данъчните ровят в сметките на Гинка. Има ли пари да купи ЧЕЗ?

Освен, че ще направи проверка по искането от сигнала на БСП за приватизацията на ЧЕЗ, прокуратура вече проверява и средствата на купувача на дружеството "Инерком"."Сигналът е постъпил вчера. Той се състои от две части. Първата представлява едно изречение, в което се настоява прокуратурата да провери произхода на средства на купувача на ЧЕЗ. Втората е малко по-обемна. В нея се настоява прокуратурата да провери всички сделки, които са довели до приватизацията на ЧЕЗ", обясни главният прокурор Сотир Цацаров. Той допълни, че средствата на фирмата на Гинка Върбакова се прави по разпореждане на премиера и от ДАНС, и от органите на НАП."Следователно механизмът е, ако те открият каквито и да е нарушения, включително и данни за престъпления, естествено е, че ние ще бъдем сигнализирани. Да бъде извършвана проверка от наша страна и по отношение на сделката, мисля, че такъв дебат бе воден", коментира Цацаров.

 

По думите му, ако сега това искане бъде изпълнено това означава прокуратурата да разпореди същата проверка на същите органи. БСП внесе три сигнала в прокуратурата по казуса. Основните въпроси на БСП са свързани както с това откъде идват средствата на компанията „Инерком” за купуването на дружеството, така и свързани с приватизацията му през годините."Настояваме да се извърши проверка на произхода на парите на "Инерком България”, с които кандидатства за купуването на ЧЕЗ. Събрали сме цялата документация за начина, по който е приватизиран ЧЕЗ на два етапа – през 2004 г. и през 2012 г. По отношение на продажбата през 2012 г. на 33% от правителството на Борисов, ние питаме прокуратурата дали всичко това е било направено законосъобразно, тъй като считаме, че има нарушени стратегически документи на страната при осъществяването на тази продажба“, обяви от името на социалистите Крум Зарков.

 

От ГЕРБ от своя страна съзряха нов опит за сваляне на правителството от страна на опозицията, която се включи в протеста пред Министерски съвет днес.Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата и поздрави протестиращите."Българи, поздравявам ви за смелостта да застанете с лицата си срещу властта и да кажете: "Оставка". Скъпи българи, които днес не сте тук, благодаря на вас. Благодарим на Видин и Северозапада, които протестираха срещу политиката на Бойко Борисов, на Варна и Бургас, на Пловдив и Благоевград", каза червената шефка.

 

А преговорите между "Инерком” и ЧЕЗ в Прага продължават и днес.Очаква се до края на седмицата да стане ясно дали чешката компания е склонна да преразгледа договора за продажба на активите си  в България, така че да позволи участие и на държавата в сделката, както предложи премиерът Бойко Борисов.

 

Според запознати източници в договора за продажба сега има клауза, с която чешката компания разчита на сътрудничество от следващия собственик, ако се налага в хода на адбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу българската държава.

dnes.bg

 

Четете още:Борисов нареди! Димов и Порожанов следят язовир "Тича"

Коментари

Новини Варна