IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
13:43 | 17 март 2018
Обновен: 03:45 | 18 април 2024

Динко на разпит в полицията

Той дава показания като свидетел във връзка със свое интервю

По материала работи: Борис Проданов
Динко на разпит в полицията

На разпит в ямболската полиция е извикан изненадващо Ловеца на мигранти Динко Вълев в сряда сутринта. Той дава показания като свидетел във връзка със свое интервю по национална телевизия. Полицията образувала проверка за това дали Динко е проповядвал език на омразата и дали е проявявал ксенофобия и расова дискриминация.

 

Интервюто му е във връзка с нелегално преминаващите през границите ни бежанци, на които лютият ямболия отдавна има зъб. Името на самопровъзгласилия се за Ловец на мигранти Динко Вълев нашумява през февруари 2016 година. Тогава популярност набира любителски видеоклип, на който се виждат няколко натръшкани по корем чужденци, вързани със свински опашки. Зад кадър Динко обяснява, че са опитали да минат нелегално границата ни с Турция.

 

За няколко месеца Динко твърди, че е хванал най-малко 20 души, и то с голи ръце. Мястото е на метри от границата с Турция, близо до село Долно Ябълково. Случаят бе отразен и от международните медии, които се стичаха в България да го интервюират.

 

В крайна сметка прокуратурата започна проверка, Вълев бе повикан пред бургаската полиция на разпит, а хора излязоха на митинг в негова подкрепа. Чак сега ямболската полиция вика на разпит едрия мъжага във връзка с интервюто по темата - близо две години след случването му.

 

"Не се притеснявам от нищо. Не знаех за какво ме викат", коментира преди разпита пред "България Днес" Вълев. Той вярва във всенародната любов и смята, че ако го закопчеят заради бежанците, хората отново ще го защитят. Особено след изявите му в последния „ВИП брадър“, където стигна до финал благодарение на гласовете на зрителите.

 

По думите му зад поредната призовка в полицията стои отново Българският хелзинкски комитет. "Те се занимават с мен дори когато не правя нищо", казва Динко Вълев.

 

Още през 2016 година БХК пусна сигнал до прокуратурата срещу Ловеца на хора. Експертите твърдяха, че той е извършил престъпление по чл. 169 за подбуждане към дискриминация и насилие. Случаят се прехвърля между прокуратурите и в крайна сметка до обвинителен акт не се стига. Според адвокат Марковски, който брани Динко, използваните от Вълев слова не са в състояние да предизвикат отрицателни чувства в широк кръг адресати. Динко няма за цел да налага чувства на вражда, омраза или неравноправно отношение, а е изразил своя лична позиция. Не било налице и подбуждане към престъпление чрез проповед пред много хора, коментира още той.

 

"Кротнал съм се, движа си моите работи с автобусите и камионите и въобще не мога да се занимавам с бежанци. Нямам и желание аз да оправям чуждите бакии", коментира Вълев след разпита. Той не се притеснява от дело и не смята, че е извършил престъпление. Междувременно е натрупал над 100 хиляди последователи в социалните мрежи и очаква новия си танк.

 

"Няма данни и доказателства за извършено престъпление." Така маститият адвокат Марин Марковски коментира ситуацията около Динко, който го е наел за адвокат. Той вече веднъж защитаваше Ловеца на мигранти, който попадна в ареста заради мъж, твърдящ, че е пребит.

 

"По моя прогноза до дело няма да се стигне. Едва ли ще има и разследване. Това е обикновена проверка", убеден е Марковски.

 

факти.бг

 

Още по темата: Дебора и Динко се събраха

Коментари

Новини Варна