IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
19:48 | 20 март 2018
Обновен: 05:26 | 10 април 2024

Само за 2 месеца 800 000 лв. от пенсионерите в джоба на ало апашите

Заплахите: "Ще ти отрежа главата", "Ще ти отрежа ушите"

По материала работи: Слав Велев
Само за 2 месеца 800 000 лв. от пенсионерите в джоба на ало апашите

За първите два месеца на година телефонните измамници са успели да приберат около 800 000 лева от възрастни хора в цялата страна. Това сочат последните, неофициални все още данни, съобщи старши инспектор Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГД "Национална полиция", пред БНТ.

 

Въпреки внушителната сума полицията отчита намаляване на случаите на ало измами. От началото на годината те са 29, а задържаните ало апаши са 29.

 

Само през миналата седмица при една измама в Бургаско възрастни хора са дали 36 000 лева на телефонни апаши. Измамата е извършена по схемата "провеждане на полицейска операция".

 

Инспектор Падинкова обясни, че все по-често наблюдават случаи по-млади хора да стават жертви на ало измамници. "Говорим за младежи и деца", уточни тя.

 

Инспектор Падинкова разказа, че в края на миналата година са имали случай на измама на възрастна жена и на сина й едновременно.

 

"Измамата е за около 70 хиляди лева, реализирана е в столицата - майка и син на няколко пъти са давали пари на телефонните измамници. В крайна сметка извършителите бяха задържани, но въпреки това е факт, че вече и по-млади хора се връзват на схемите на измамниците", коментира инспекторът.

 

Тя обясни, че ало апашите не променят особено репертоара си през последните година – две. Над 95% от регистрираните престъпления са по една основна схема - "провеждане на полицейска операция" .

 

При нея на жертвата се обажда първо мним полицай, който предупреждава, че предстои да се обадят ало апаши. Веднага след това се обажда мним лекар, който иска пари за пострадал роднина. Това обаждане е брутално и цинично, с много заплахи за рязане на глави, уши и т.н. След това се обажда мнимия полицай и схемата се задейства.

 

"Телефонните измамници продължават активно да използват румънски сим карти и да действат от територията на нашата северна съседка – Румъния", каза още инспектор Падинкова.

 

Тя обясни, че те са се позиционирали в различни хостели, къщи за гости, хотели в северната ни съседка, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна