IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
14:19 | 19 април 2018
Обновен: 09:52 | 25 април 2024

Проблемите в затворите проличаха след емблематичното бягство във Варна

И сега е така: нямаме техника, хората са малко, категоричен е синдикалистът Николай Тонев, член на УС на ССЗБ

По материала работи: Борис Проданов
Николай Тонев

Именно във Варна е дошъл първият сигнал за недокомплекта на надзиратели в затворите, стана ясно от специалното интервю за Медийна група „Черно море“ на Николай Тонев, член на УС на ССЗБ.

 

„Преди години Малин избяга от варненския затвор и в Старо Оряхово колегите от полицията го задържаха. Нашият колега Пламен Киров, лека му пръст, не е вече между живите, беше принуден да напусне системата. Учил съм се от него, беше изключително ерудиран. Проблемите ги повтаряме от 10 г., откакто е създаден синдиката. Поставяме въпроси пред политическото и професионалното ръководство. От тогава се смениха страшно много хора – министри, главни директори. Но тъпчем на едно място“, коментира Николай Тонев.

 

Припомняме, че на 9 януари 2010 г. Малин Крумов – Маце (осъден до живот за разстрела на македонския бизнесмен Орце Коруновски в закусвалня в морската столица), бил на разходка без белезници и само с един надзирател в затвора във Варна. Ненадейно скочил към стената и успял да се изкачи по кабел. Преминал през 6-метровия дувар с бодлива тел и се измъкнал – всичко за малко над 3 минути. Надзирателят бил с 6-годишен стаж, стрелял, но не улучил. После избягалият е спипан от полицията в Старо Оряхово след кратък екшън и стрелба.

 

„В затвора най-важното е сигурността и охраната. За тях са нужни хора. Не знам колко точно са надзирателите във Варна – бройката постоянно се мени. Много нови момчета карат 5 – 6 месеца и не издържат. Но средно около 5 – 6 човека отговарят за 300 затворници. Техниката е под всякаква критика, нямаме металдетектори, не работят радиостанциите… Всичко е под всякаква критика“, добави Николай Тонев.

 

Той не скри, че ако всичко е наред, тогава може да се коментира как хора от системата помагат на затворниците за контрабанда. Сега обаче няма необходимите средства за контрол.

 

„Остава ни да се надяваме, че ще ни чуят и нещата ще се променят. Необходими са и законови промени. Лишените от свобода имат много повече права от един надзирател, който пък има изключително много задължения и никакви прави. Оръжия в затвора не е правилно да се носят, но например, на външните постове може да се даде оръжие. Макар и само затворът в Плевен да е достатъчно изолиран и при стрелба да няма опасност от пострадали. В другите градове затворите са близо до центъра ни трябва да се помислии да се направят затвори на достатъчно отдалечени места“, завърши той.

 

Нина Рускова

Борис Проданов

 

Още по темата: Синдикатите в МВР искат по-строги санкции за агресия спрямо полицаи

Коментари

Новини Варна