IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
20:15 | 23 април 2018
Обновен: 09:02 | 28 март 2024

Българите твърдо зад Желяз: Да го защитим от екстрадиране!

67% от анкетираните подкрепят категорично обвинения българин

По материала работи: Борис Проданов
Българите твърдо зад Желяз: Да го защитим от екстрадиране!

Казусът с искането за екстрадиране на 29-годишния Желяз Андреев развълнува страната в навечерието на Великден. Младият мъж бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Той остана в ареста в Добрич 72 часа, след което беше пуснат с мярка за неотклонение "Подписка".

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери.

Затова се оказва отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

По-късно стана ясно, че още четирима българи са с подобни обвинения. Последваха протести в защита на Желяз в София и няколко други български града, а по разпореждане на премиера Борисов Българското външно министерство предприе спешни действия около случая с поисканата от САЩ екстрадиция на Желяз.

Трябва ли България да екстрадира в САЩ 29-годишния Желяз? С този въпрос редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха точно 2666 души.

Оказа се, че 2/3 от българите се обявяват категорично в защита на Желяз и посочват, че България не трябва да допуска такава екстрадация при никакви обстоятелства, защото младият мъж не е виновен и трябва да бъде защитен. Други 8% пък вярват в справедливото решение на случая по дипломатически път.

Едва 10% са тези, които смятат, че ако българинът наистина е виновен, той трябва да се изправи пред американски съд.

Други 3% пък смятат, че щом имаме договор за екстрадиране със САЩ страната ни надали може да направи нещо по въпроса.

Цели 12% пък смятат, че не са достатъчно компетентни по темата и няма как да изразят категорично становище в този заплетен казус.

dnes.bg

Прочети още: След делото в САЩ Желяз останал без работа, компанията рискувала

Коментари

Новини Варна