IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
15:37 | 25 април 2018
Обновен: 09:02 | 28 март 2024

Счетоводител изхарчи парите за осигуровки на клиенти, отива на съд

Потърпевшите давали парите на ръка, но те не били внесени в НАП

По материала работи: Слав Велев
Счетоводител изхарчи парите за осигуровки на клиенти, отива на съд

На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна е бил предаден 52-годишният Николай М. за присвояване на здравни и пенсионни осигуровки на четири самоосигуряващи се лица. Той ще отговаря за продължавано  престъпление по член 206, ал. 1, във връзка с член 26, ал. 1 от НК, извършено с девет изпълнителни деяния.

 

Подсъдимият Николай М. и неговата майка обслужвали счетоводно няколко фирми. Всеки месец собствениците им заплащали на ръка здравните и социалните си осигуровки на счетоводителката и сина й, а те ги внасяли в ТД на НАП във Варна. Някои от тях заплащали по този начин и авансовия данък за дейността си.

 

След като майката на подсъдимия се разболяла, счетоводната дейност била поета от него изцяло. Така в периода от 27 май до 26 ноември 2014 год. Николай М. събирал средствата на четирите самоосигуряващи се лица за здравни и пенсионни осигуровки, но не ги внасял в ТД на НАП, а ги харчел за лични нужди. Общата сума от престъпните действия на 52-годишния подсъдим са в размер на 1582 лева. До приключване на досъдебното производство сумата не е възстановена на потърпевшите лица, въпреки че Николай М. направил самопризнания.

 

Ако бъде признат за виновен от Варненския районен съд,  подсъдимият може да получи наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода.

 

Коментари

Новини Варна