IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
15:31 | 13 юли 2018
Обновен: 10:54 | 17 април 2024

Задържаният в Дания българин е обвинен в кражба на накити за 200 000 лв.

Мъжът влиза в ареста

По материала работи: Слав Велев
Задържаният в Дания българин е обвинен в кражба на накити за 200 000 лв.

Уважено е искането за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за обвиняемия, издирван с ЕЗА от Окръжната прокуратура във Варна за кражба на златни накити за близо 200 000 лева

 

Състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура и задържа под стража издирвания от 8 години Сюлейман С., обвиняем за кражба в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, като престъплението е било извършено в условията на опасен рецидив.

 

Мъжът е издирван с европейска заповед за арест, издадена от Окръжната прокуратура във Варна. Задържан бил на територията на Кралство Дания, чиито съдебни власти са разрешили предаването му на българските власти с цел провеждане на разследване на Окръжния следствен отдел по досъдебно производство, водено срещу него и други лица.

 

59-годишният българин е бил привлечен задочно като обвиняем за кражбата на златни накити от частен дом в Долни чифлик, извършена на 25 юли 2010 г. от петима, след предварителен сговор и чрез използването на МПС и техническо средство. Стойността на откраднатите златни накити възлиза за 196 392 лева, което представлява особено големи размери, като случаят е особено тежък. Наказанието за престъплението по член 196а от НК предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.

 

Издирваният Сюлейман бил установен и задържан с европейска заповед за арест преди няколко години във ФРГ. Съдът в Бремен обаче отказал да го предаде на българските съдебни власти, като се позовал на лошите условия във варненския затвор. Обвиняемият е осъждан седем пъти.

 

Определението на Варненския окръжен съд, с което е взета най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо Сюлейман С., подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

 

Коментари

Новини Варна