IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
15:19 | 18 юли 2018
Обновен: 12:42 | 13 април 2024

Оставиха в ареста шофьора, прегазил дете в Игнатиево

В съдебната зала 42-годишният мъж съжали за извършеното, като каза, че не е опитвал да се укрива, а просто е бил уплашен

По материала работи: Пламен Янков
Оставиха в ареста шофьора, прегазил дете в Игнатиево

Снимка Пламен Гутинов

 

Варненският окръжен съд остави за постоянно в ареста 42-годишния Иван Димитров, който отне живота на 16-годишно момче след като го прегази на улица в Игнатиево. Инцидентът стана на 5 юли след полунощ, като десет дни след него шофьорът се укриваше от органите на реда. В крайна сметка се предаде сам, а ден по-късно момчето почина от раните си в болница „Св. Анна“.


Тежката трагедия вече втора седмица не дава спокойствие на местните жители. В злополучната нощ 16-годишният Дейвид се разхожда с приятели, когато на ул. „Георги Петлешев“ в града е блъснат от 42-годишния Иван. След удара шофьорът продължава да се движи с момчето върху автомобила. То опитва да се задържи, но в крайна сметка пада. Веднага след катастрофата мъжът изоставя автомобила пред дома си и изчезва от града.


В съдебната зала стана ясно, че той е истински рецидивист на пътя. От 2008 г. до 2014 г. има 19 наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата, включително и за шофиране в нетрезво състояние. Никога не е притежавал свидетелство за управление на МПС, но най-тежкото наказание, което е получавал досега е пробация. Зад гърба си има общо 11 влезли в сила присъди, сред които и такива за блудство и изнасилване. „Съжалявам за извършеното. Не съм се укривал, а бях уплашен“, заяви Иван пред съда и поиска по-лека мярка. Магистратите обаче сметнаха, че има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Ако бъде признат за виновен го грози затвор от 3 до 15 години.


В същото време близките на момчето настояват за най-тежката възможна присъда. „Цял живот не трябва да излезе от затвора. Такъв, който пие и не мисли, че може да убие хора, не би трябвало правосъдието да го пуска на свобода“, заяви Георги Станчев, чичо на момчето. Той е убеден, че шофьорът е бил пиян по време на катастрофата. „Този Иван е черна бройка тук в Игнатиево. Той не е полезен за обществото“, каза още Ставрев. „Заради 10-дневното му укриване няма как да се докаже дали е шофирал след употребата на алкохол“, обясни прокурор Милен Ставрев, чието искане за постоянното задържане под стража на извършителя беше уважено от съда.

 

 

Никола Димитров

Коментари

Новини Варна