IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
14:08 | 31 август 2018
Обновен: 14:26 | 16 април 2024

Разследвани за производство и разпространение на наркотици остават в ареста

За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 8 години и глоба до 20 хиляди лева

По материала работи: Пламен Янков
Разследвани за производство и разпространение на наркотици остават в ареста

Варненския окръжен съд определи мерки „задържане под стража“ на 36-годишния Тихомир И. и на 43-годишната Елица П. Двамата са привлечени като обвиняеми за производство и разпространение в съучастие на високорискови наркотични вещества.


Престъплението, за което са обвинени е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 8 години и глоба до 20 хиляди лева.


Защитата на Тихомир И. и Елица П. посочи, че не са налице кумулативните предпоставки за определяне на най- тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“, като и за двамата поискаха „домашен арест“. Адвокатът на 36-годишния мъж посочи, че обвиняемият има постоянен адрес на местоживеене и макар предишните му осъждания няма доказателства, че е налице реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Защита на Елица П. посочи, че тя е с чисто съдебно минало, с висше икономическо образование и постоянен адрес, като в момента работи като главен счетоводител.   


Като разгледа събраните до момента гласни и писмени доказателства, протоколи от претърсвания и изземвания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение, Тихомир И. и Елица П. да са съпричастни към деянието, в което са обвинени. Съдебна инстанция прецени високата обществена опасност на деянието, за което двамата са привлечени в досъдебното производство. Предвид информацията, че наркотикът е бил произвеждан в домашни условия чрез материали широко достъпни на пазара, като част от него се е разпространявал извън Варна и тежкото наказание според закона, съдебният състав остави без уважение исканията на защитата. ВОС стигна до извода, че съществува реална опасност Тихомир И. и Елица П. да извършат престъпление, да се укрият и да осуетят наказателната репресия срещу себе си и им определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

 

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна. 

Коментари

Новини Варна