IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
15:43 | 17 септември 2018
Обновен: 14:27 | 16 април 2024

Осъдиха 37-годишна за търговия с дрехи-менте във Варна

Наложиха й и глоба от 500 лева

По материала работи: Ставри Таргов
Осъдиха 37-годишна за търговия с дрехи-менте във Варна

37-годишна жена беше осъдена от Районен съд – Варна, за търговия с дрехи-менте на популярни защитени марки.
 

Делото беше разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие,  с признание на вина от подсъдимата. След редуциране на наказанието с 1/3, за извършеното престъпление против интелектуалната собственост, съдът определи 37-годишната жена да търпи 4 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години.

 

Към това наказание съдът наложи и глоба от 500 лева.  Деянието е наказуемо по чл.172б, ал.1 от НК.

 

На 11 май 2017 год., при извършена специализирана проверка в търговски обект – павилион  на Централен кооперативен пазар, чийто собственик и управител е подсъдимата, било установено предлагане за продажба на стоки от защитени марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. При проверката са били открити блузи, тениски и дънки с означени върху тях знаци на марките “Армани”, “Поло“, “Лакост”, „Келвин Клайн“ и други, предлагани за продажба в нарушение на Закона за марките и географските означения и на международни спогодби.

 

Според назначената експертиза знаците, поставени върху дрехите, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което може да предизвика както объркване у потребителите, така и условия за несправедливо облагодетелстване и реализиране на икономическа полза от известността на оригиналните марки. Инкриминираните стоки са на обща стойност за около 4000 лева.

 

37-годишната жена е с чисто съдебно минало. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна