Осуетиха опит за продажба на златно съкровище за над 2 млн. евро
Акцията е осъществена в момента на сключване на сделка в понеделник в Симеоновград
Публикувана: 11 Oct 2018 | 16:24
Снимка: btv

При акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС са задържани седем души опитали да продадат златно съкровище. Това съобщи на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев. Съкровището, охранявано от тежковъоръжени маскирани полицаи, беше показано по време на пресконференция.

 

 

Акцията е осъществена в момента на сключване на сделка в понеделник в Симеоновград. На четирима души са повдигнати обвинения, предстои днес прокуратурата да поиска от съда да задържи за постоянно в ареста обвиняемите. Купувачите са българи, но на тях все още не са повдигнати обвинения. Един от четиримата задържани е дългогодишен служител на ДАНС, а останалите трима са криминално проявени, но не за иманярска дейност.

 

 

Обект на продажбата е бил златен венец с тегло около 400 гр, а исканата за него цена е била 2 млн. евро. При акцията са открити още златна торква, две златни гривни и монети.

 

Информацията за престъпната група е придобита от ДАНС и изпратена на ГДБОП в края на юли месец. Задържаният служител на ДАНС е координирал срещите между иманярите и евентуалните купувачи. Имало данни, че е пробвано находките да бъдат продадени в Турция.

 

 

Първоначална експертна оценка сочи, че ценностите са от втората половина 4 в. пр.Хр. Националният археологически институт към БАН ще направи обстойна оценка на намерените предмети. Вероятно ценностите да са принадлежали на тракийски елит.

 

Според разследващите това не е цялото съкровище и има още предмети от него, които до момента не са открити. Засега няма информация откъде е находката.

 

Dariknews.bg

 

Коментари ( 0 )