IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
17:44 | 17 октомври 2018
Обновен: 14:28 | 16 април 2024

За година: 300 вида агресивна дрога на пазара у нас

Дилърите не са на улицата, те са в училищата, сред децата

По материала работи: Слав Велев
За година: 300 вида агресивна дрога на пазара у нас

Повече от 300 нови и много агресивни наркотични вещества са навлезли на територията на страната за миналата година, обяви инспектор Петьо Петков от отдел "Наркотици" в СДВР.

 

Отшумяването на така наречените "ренесансови дроги" и навлизането на "надградените", карат псевдохимиците буквално да "готвят" новите вещества къде ли не и както дойде, каза инспекторът в Добрич, цитиран от "24 часа".

 

Най-продаваната дрога в момента е марихуаната. Пазарният й дял е 45%, а при появата й на наркотичният пазар процентът е бил 2-4.

 

Тревата се обработва и с други вещества за амфетамини.

 

"90% от марихуаната се отглежда у нас. Но има такива ударници, които отглеждат растенията за 45 дни", добави Петков.

 

Той призна, че това, което се говори от години, че дилърите са до училищата не е вярно, защото всъщност те са в училищата. По думите му, голяма част от децата знаят за какво става въпрос, но просто не споделят.  По неговите сметки на ден един дилър заработва 200 лева.

 

Мащабна превантивна кампания срещу употребата и разпространението на наркотици от учениците започва в цялата страна. Тя се координира от Министерството на здравеопазването чрез Националния център по наркомании и неговите 28 звена - превантивно-информационни центрове. Фокусът са учениците от 14 до 19 години, които са във възраст да експериментират, без да знаят какво употребяват.

 

http://dnes.bgDnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна