IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Крими
15:44 | 30 ноември 2018
Обновен: 19:06 | 1 май 2024

Банкови служители спряха алоизмама във Варна

10 са регистрираните случаи на телефонни измами във Варненско за ноември, от които 2 са разкрити

По материала работи: Слав Велев
Банкови служители спряха алоизмама във Варна

 

„10 са регистрираните случаи на телефонни измами във варненска област за последния месец като 2 от тях са разкрити“. Това съобщи заместник–директорът на ОДМВР комисар Андрей Ангелов на брифинг, провел се в сградата на ОДМВР Варна.
 

През 2017 година случаите на телефонни измами са били 17 и едва една от тях е била разкрита.Служителите на ОДМВР са участвали в предотвратяването на 4 телефонни измами, две от които са със съдействието на служители в банкови институции. Маниерът, движението и начинът на водене на разговор отстрана на жертвите са подтикнали работещите в банките да подадат сигнал към отговорните власти.


Комисар Ангелов обясни, че периодично в началото на всяка година служители на Областна Дирекция се срещат с работещи в банкови клонове и ги инструктират как да разпознават случаите на телефонна измама:
 

„Обикновено жертвите изтеглят всички налични пари. Разговорите се водят най-напред по стационарен телефон като впоследствие преминават на мобилен. Друго, което прави впечатление е, че жертвата на телефонна измама бива държана на телефона до момента на изтегляне на парите“. Комисар Ангелов добави, че често измамниците използват една и съща схема. В някои от сценариите жертвата получава обаждане от мним полицейски служител, който я предупреждава, че телефонът й е подслушван от органите на реда с цел разследване на телефонни измамници. След разговорът се обажда друг член на същата престъпна група, който заплашва жертвата и иска колосален откуп. Следва повторно обаждане от мнимите полицаи, които съветват жертвата да плати. „В много от случаите, когато униформен служител се яви пред измаменото лице, той не среща доверие“ – добави Ангелов.

 

Коментари

Новини Варна