IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
21:02 | 10 декември 2018
Обновен: 08:07 | 28 март 2024

ВКС откри куп нарушения по делата срещу Иванчева

Промениха и мярката на двете обвинени в „домашен арест“

По материала работи: Деян Михайлов
ВКС откри куп нарушения по делата срещу Иванчева

Без да е имало още "годен съдебен акт" съдиите от Апелативния спецсъд са спрели решението на първата инстанция, с което се променя мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в "домашен арест". Това сочи доклад на Комисията от ВКС, която трябваше да провери спазени ли са всички изисквания по делата срещу бившата кметица на кв."Младост" и заместничката й, публикуван от Върховния съд.

 
Апелативният спецсъд е спрял определението за изменение на мярката на двете подсъдими, въпреки че то все още не е било подписано от съдебните заседатели, а само от председателя на съдебния състав, става ясно още от доклада.
 
Образуваното искане за спиране е било разгледано и без да е изпълнена законовата процедура, съгласно която в седемдневен срок от съобщението за постъпилия частен протест подсъдимият може да направи възражение.
 
Още същия ден, след като спецсъдът пусна Иванчева и Петрова под домашен арест, апелативният съд спря изпълнението на тази мярка, а дни по-късно реши да отхвърли решението на първоинстанционния съд и да ги остави в ареста.
 
Освен това апелативните съдии не са разполагали с протокола от проведеното съдебно заседание. Той е бил администриран до Апелативния спецсъд след произнасянето му по искането на прокурора за спиране на изпълнението на определението за промяна на мерките.

 
Съдебният състав е разполагал само с "частичен" протокол, който е в работен вариант и не представлява официален документ, тъй като е бил подписан единствено от председателя на първоинстанционния съдебен състав, но не и от секретаря. Понятие "частичен" проткол в процесуалния закон няма, отбелязва още комисията.
 
Комисията счита, че констатираните нарушения представляват "инцидентен случай на неправилна съдебна практика".
 
Върховните съдии "препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство - нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата - при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие", пише още в доклада на комисията.

Dariknews.bg

Коментари

Новини Варна