IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
13:18 | 12 декември 2018
Обновен: 16:14 | 17 април 2024

6 години затвор за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов

Присъдата бе редуцирана, след като обвиняемият призна вината си

По материала работи: Борис Проданов
6 години затвор за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов

Шест години ефективна присъда получи шофьорът, причинил смъртта на балетиста от варненската опера  Мартин Чикалов на 10 септември 2018 г. на бул. „Приморски“ във Варна. 25-годишният Петър Здравков призна вината си, както и всички факти и обстоятелства по делото, и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено производство. Така за причинената смърт на 38-годишния Мартин Чикалов от неправоспособния водач, шофирал с превишена скорост, съдът определи наказание 9 години лишаване от свобода, но след редукция заради признатата вина наказанието му бе намалено с една трета.

 

В обвинителната си пледоария представителят на Окръжната прокуратура поиска съдът да определи наказание над средния размер за престъплението след редукцията, предвид че деянието се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

 

Неправоспособният Петър шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час, а в момента на сблъсъка скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да носи очила както за близко,така и за далечно разстояние. След пътно-транспортното произшествие напуснал мястото и се укрил.

 

Колеги на загиналия балетист бяха пред съда и в съдебната зала в очакване на присъдата.

 

 

„Никоя присъда не е достатъчна, каквото и да направиш на единия не можеш да върнеш другия“, бе мнението на Иво Йорданов - оперен певец, колега на Мартин Чикалов.

 

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

 

Мариана Стойкова

 

 

 

Коментари

Новини Варна