IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
15:25 | 22 януари 2019
Обновен: 23:24 | 16 април 2024

Мамят самотни жени в интернет

Представяли се в скайп за българи, живеещи в чужбина

По материала работи: Пламен Янков
Мамят самотни жени в интернет

Все по честа цел на измамниците в мрежата се оказват самотни жени, предупреждава директорът на ОДМВР Добрич старши комисар Никола Панчев, цитиран от Dnes.bg.

Мошениците се запознавали със своите мишени предимно по скайп, като се представяли за мъже, живеещи в чужбина. Обикновено измамниците били на добра работна позиция и с добри доходи.


След като успеят да спечелят доверието на своите жертви, в един момент ги заблуждавали, че от тяхно име бил изпратен колет със злато и други ценности, който обаче трябвало да бъде освободен от митницата. Жертвите трябвало да преведат пари по банкови сметки в страни извън Европейския съюз, а в един от случаите една от измамените трябвало дори да тегли заем. Веднага след като сумата била преведена, банковата сметка се закривала, съобщават от местните власти, цитирани от БТА.


За половин година в региона са били регистрирани три подобни случая, като единият опит за измама е бил успешно предотвратен.


Органите на реда призовават жените да бъдат внимателни и мнителни към подобни запознанства и оферти.


Освен това, от Областната дирекция в града предупреждават и за новост в традиционните телефонни измами. Ало апашите се преструват на полицаи, които търсят съдействие от граждани и ги карат да носят поисканите пари в друго населено място.
 


Причината за новата схема е, че по този начин измамниците смятат, че бавят работата на полицията.


При един от последните подобни случаи жена от Тервел е била принудена да занесе 3700 лв. в Силистра.


Четете още: Трима непълнолетни разбивали сладкарници


 
 

Коментари

Новини Варна