IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
11:48 | 22 март 2019
Обновен: 07:36 | 28 март 2024

Във Варна хванаха иранец, издирван от Интерпол за измами с BG документи

Чужденецът ще остане в ареста 40 дни, Иран иска екстрадиция

По материала работи: Слав Велев
Във Варна хванаха иранец, издирван от Интерпол за измами с BG документи

Уважено е искането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до 40 дни на иранския гражданин Мосайби Саид Х. 58-годишният мъж се е отклонил от правосъдието на Ислямска република Иран и е бил издирван от Интерпол за извършена измама през лятото на 2017 г.

 

Мосайби събрал огромна сума пари от жертвите на измамата, за да ги снабди с официални български разрешителни за пребиваване. Това престъпление по Наказателния кодекс на Иран се наказва с лишаване от свобода до 7 години и давността на деянието не е изтекла. Измамата е престъпление и по българския НК и се наказва с лишаване от свобода до 6 години.

 

58-годишният иранец е бил задържан на 20 март тази година във Варна. Той притежава разрешително за продължително пребиване на чужденец в България, издадено през юли 2017 г. и валидно до 2021 год.

 

Съдебните власти на Ислямска република Иран са декларирали намерението си да екстрадират своя гражданин в родината му.

 

Определението на Варненския окръжен съд, с което е взета мярката за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 40 дни, подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Коментари

Новини Варна