IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
13:22 | 12 юли 2019
Обновен: 11:47 | 21 април 2024

Пускат под гаранция румънеца, убил дете на паркинг във Варна

Определението на Варненския апелативен съд окончателно и не подлежи на обжалване

По материала работи: Слав Велев
Пускат под гаранция румънеца, убил дете на паркинг във Варна

Състав на Варненския апелативен съд днес определи 10 000 лева парична гаранция на румънския гражданин Адриен Кр., привлечен като обвиняем по ДП на Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Варна затова, че на 29 юни тази година, на паркинг в близост  до зоопарка причинил по непредпазливост смъртта на дете. Втората съдебна инстанция отмени определение на Окръжен съд – Варна, с което е била определена първоначалната мярка „задържане под стража“.

 

Припомняме, че във вторник тази седмица апелативният съд поиска да се съберат нови доказателства, за личността на румънския гражданин Адриен Кр. Съдебните власти в Румъния изпратиха писмени данни за чистото съдебно минало на своя сънародник, както и сведение затова, че в родината си Адриен не е бил наказван и по административен ред.

 

В днешното съдебно заседание Варненският апелативен съд разпита обвиняемия и установи факти, свързани със семейното му положение, наличието на постоянна работа и доходи. Съдът намира, че събраните до настоящия момент в хода на следствените действия гласни, писмени доказателства и други материали обосновават предположението, че чужденецът е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем.

 

При преценка на представените от съдебните власти в Румъния писмени доказателства и от разпита на обвиняемото лице, съставът на въззивния съд стигна до извода, че няма реална опасност Адриен да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление. Румънецът е семеен, с постоянна работа и адрес, който е на по-малко от 2 часа и половина от Варна. Съдът разясни на чужденеца какви могат да бъдат последствията за него ако не се яви пред разследващите, когато бъде призован.

 

Съставът на съда посочи, че държавите членки на ЕС са предвидили множество правни механизми за водене и приключване на наказателни производства и за признаване на присъдените наказания. Тези норми са възприети от всички страни членки на ЕС, в т.ч. и от съседна Румъния. Размерът на паричната гаранция е съобразен не само с доходите на чужденеца, но и с тежестта на повдигнатото спрямо него обвинение.

 

Определението на Варненския апелативен съд, с което се изменя първоначалния арест на Адриен Кр., и се определя парична гаранция в размер на 10 000 лева е окончателно и не подлежи на обжалване. Румънецът ще бъде освободен от ареста след като внесе гаранцията в пари, посочена от съда.

 

Коментари

Новини Варна