IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
13:48 | 17 юли 2019
Обновен: 06:56 | 28 март 2024

Повдигнаха обвинение на хакера на НАП

20-годишният пловдивчанин го грозят от 5 до 20 години затвор

По материала работи: Слав Велев
Повдигнаха обвинение на хакера на НАП

Прокуратурата официално повдигна обвинение на 20 годишния младеж за атаката срещу НАП.

 

От държавното обвинение уточниха, че той остава в ареста за 72 часа и е с обвинение, че неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на приходната агенция, като не е ясно от кой момент той е започнал действията си.

 

Информационната система е част от критичната инфраструктура, а за подобни престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

 

Досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването - разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

 

От прокуратурата отчитат, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

 

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия и компютърно-разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от 20-годишен мъж от Пловдив.

 

Преди ден служители на ГДБОП са установили, че мъжът се намира на работа в офис на фирма в София. Той е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна