IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
21:26 | 23 юли 2019
Обновен: 13:31 | 28 март 2024

Убита рускиня в Санкт Петербург – активистка за ЛГБТ права?

Властите съобщават за открита убита жена, но не разкриват самоличността й

По материала работи: Пламен Янков
Убита рускиня в Санкт Петербург – активистка за ЛГБТ права?

В неделя властите в Санкт Петербург съобщиха, че са открили тялото на 41-годишна жена с множество прободни рани. Самоличността й обаче не беше разкрита. Сега руски активисти твърдят, че откритата жена е добре познат правозащитник, която е била заплашвана заради откритата си подкрепа за правата на ЛГБТ хората и опозиционните си възгледи.


Активисти, както и местни медии, пишат, че жертвата е Елена Григориева, която е била чест участник в митинги в подкрепа на непопулярни за Русия каузи, като правата на хомосексуалистите или пък свобода за украински политически затворници.


"Активист на демократичните, анти военните и ЛГБТ движенията Елена Григориева, беше брутално убита край дома си", написа в петък Динар Идрисов, също активист, във Facebook.


Той самият наскоро бил подал сигнал, че е заплашван, но от полицията не предприели нищо, пише Guardian.


Познати на Григориева твърдят, че наскоро името й е било част от списък, публикуван във вече блокиран руски сайт, в който се призовавали хората да предприемат действия срещу тези хора.


Център за подкрепа на ЛГБТ хората в Екатеринбург пък заяви тази седмица, че в централата им е получено заплашително писмо, подписано от "ликвидатор на гейове". Той заплашвал, че ако центъра не затвори дейността си, "нещо много лошо и много тъжно" може да се случи.


От снимки, публикувани във Facebook профила на Григориева в последните месеци, може да се види участието й на различни протести и митинги.


На една снимка тя държи плакат, на който пише "Русия, в която хората няма да се страхуват, а ще са вдъхновени".


"Русия има над 5 млн. гейове. Но заради невежеството и ненавистта на обществото те живеят скрито", пише на друг плакат.


Правозащитникът Динар Идрисов пише, че възгледите на Елена Григориева се сменили от националистически към либерални. Той пише, че не знае дали атаката е свързана с работата й, но казва, че тя е получавала заплахи в последните месеци и е молила свой приятел да се грижи за котката й, ако нещо се случи с нея.


Dnes.bg


Четете още: Русия отговори на Корея: Вие извършвате опасни маневри
 

Коментари

Новини Варна