Потвърдиха постоянния арест на група за наркоразпространение
Въззивната апелативна инстанция подчерта отново изключително конспиративните прийоми, с които е била осъществявана престъпната дейност на групата
Публикувана: 13 Aug 2019 | 12:54

Руси Д., привлечен като обвиняем заедно с други 4 лица затова, че сам и в съучастие като съизвършител държал с цел разпространение различни забранени от закона вещества ще продължи да пребивава в ареста. Днес състав на Апелативен съд – Варна потвърди като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Варна от миналата седмица, с което е била оставена без уважение молбата на обвиняемия за изменение в по-лека на мярката му за неотклонение.
 

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че Руди Д. е в ареста от близо 4 месеца. При полицейска акция на 18 април тази година, органите на реда претърсили 11 адреса и автомобили. Иззети са били над 350 грама марихуана, над 600 мл течност и над 44 грама кремообразна маса, съдържащи активното вещество тетрахидроканабинол, както и 3,27 грама амфетаминопроизводни. Част от течния наркотик, бил поставен в спринцовки, като субстанцията известна като масло от марихуана, била извлечена по непозната до този момент технология. При операцията е била иззета и голяма сума пари. Като обвиняеми били привлечени 63-годишният Руси Д., 40-годишният му син Стоян Д., 54-годишният Кирил Д., 34-годишният Константин К. и 51-годишният Росен К. Според повдигнатите обвинения петимата сами и в съучастие като съизвършители без разрешително държали с цел разпространение различни високорискови наркотични вещества. Това е тежко, умишлено престъпление, което се наказва от закона с  „лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 5хил. до 20 хил. лв. Припомняме, че още при първоначалните мерки за неотклонение стана известно, че всеки един от обвиняемите вече е бил осъждан за други престъпления от общ характери, Руси Д. и синът му Стоян са с висящо дело пред Специализирания наказателен съд за същото престъпление.
 

Прокурорът от Апелативна прокуратура припомни днес пред съда, че именно по това висящо дела Руси Д. е бил с мярка за неотклонение „парична гаранция“, но въпреки това е продължил със същата престъпна дейност.
 

Въззивната апелативна инстанция подчерта отново изключително конспиративните прийоми, с които е била осъществявана престъпната дейност на групата. Свидетели на разследването, в това число и други обвиняеми сочат именно Руси Д. като ръководител на действията по придобиването, специфичния начин на укриване и разпространението на този нов вид дрога. Дейността е била извършвана в близост до детска площадка и в светлата част на денонощието, което прави още по-сериозна обществената опасност на деянието, за което се разследва обвиняемия. Нещо повече. В материалите по делото се съдържат твърдения, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, Руси Д. може да се опита да се саморазправи с лица, които участват в наказателното преследване.
 

Преценката на всички тези факти, доказателства и материали водят Варненския апелативен съд до категоричния извод, че е реална опасността този обвиняем да се укрие или да извърши престъпление.
 

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава постоянния арест на Руси Д., привлечен като обвиняем заедно с други 4 лица затова, че сам и в съучастие като съизвършител държал с цел разпространение различни забранени от закона вещества е окончателно.


Четете още: Баща и син остават в ареста

Коментари ( 0 )