IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
10:50 | 15 август 2019
Обновен: 07:47 | 21 април 2024

Адвокатът на Бойков извади нов чат, хакери обсъждали пробива в НАП

Кристиян обаче не участва в разговора, твърди защитата му

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: btv

Адвокатът на обвинения в кибертероризъм и сочен за физически извършител на хакерската атака срещу сървър на НАП Кристиян Бойков - Любен Казанлиев, показа в ефира на bTV ново доказателство по делото срещу неговия клиент.


То е разпечатка на чат между ИТ специалисти и датира от 14 април тази година. В него се вижда как един от участниците сам се хвали, че е хакнал един от сървърите на НАП, чийто адрес е изписал. Посочил е и пътя към конкретната уязвимост.


"Този участник в чата обаче не е Кристиян Бойков, няма нищо общо и с "ТАД Груп" и Бойков въобще не е участвал в разговора", твърди адвокатът.


В посочения чат в програмата Telegram били около 50 ИТ специалисти от големи компании. От представената разпечатка става ясно, че според неназования хакер, уязвимостта на сървъра позволява дори да се променят данъците.


Датата на разпечатката е от същия ден, в който Бойков пише в служебния чат на "ТАД Груп" - "Довечера НАП си заминава" - реплика, която прокуратурата оповести публично.


Основната теза на адвокат Казанлиев е, че след като над 50 души са знаели паролите и уязвимостите на НАП, всеки е могъл да направи пробивът. Той призна, че теч на данни има, но е категоричен, че не Бойков е извършител на атаката.


Според него прокуратурата избирателно представя реплики и ги вади от контекста.


"Аз като адвокат не съм длъжен да казвам истината, аз съм длъжен да защитя клиента си, но прокуратурата е длъжна по закон да събира истински доказателства - и оневиняващи, и такива, които доказват вината", коментира той.


На въпрос дали Кристиян Бойков може да стане защитен свидетел на прокуратурата, каквито намеци преди време направи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, Казанлиев отговори, че клиентът му "може и да стане свидетел, но не срещу или в защита на някого, а в полза на истината."


Адвокатът добави и че защитата на Кристиян е поискала той да бъде изслушан, а от Държавното обвинение отговорили: "Пуснете молба, ще видим".


"Според мен истината е и в полза на Иван Тодоров (бел.ред. - собственик на "ТАД Груп", обвинен в подбудителство на Бойков) - няма как да е виновен в подбудителство, ако лицето, което е обвинено, че е извършило деянието, не го е извършило", обясни Любен Казанлиев.


Dnes.bg


Още по темата: Още доказателства срещу ТАД Груп от прокуратурата

Коментари

Новини Варна