17-годишно момиче загина при взрив край банка в Израел
Брат ѝ и баща ѝ също са пострадали при атентата
Публикувана: 23 Aug 2019 | 16:08

17-годишно момиче загина по време на терористична атака край клон на West Bank в израелския град Долев, намиращ се в близост до Йерусалим. Бащата (40 г.) и братът (20 г.) на момичето също са пострадали, но по последна информация са живи, макар и в тежко състояние, предаде Bloomberg.
 

Бомбеният атентат идва на фона на повишеното напрежение между Израел и Палестина преди парламентарните избори на Западния бряг по-късно през септември. Диспутът между двете страни се разпалва наново от финансов въпрос, касаещ невъзможността на палестинската администрация да плаща заплатите на своите служители.
 

Двете враждуващи държави са в спогодба за плащане на кръвнина. Израел има ангажимент да поема обезщетенията за семейства, чиито близки са убити от отбранителните израелски сили или такива с роднини в израелски затвори. Месечно страната изплаща по 11 млн. долара (5% от събираемостта на данъците в страната) на палестинските власти.
 

Палестина от своя страна не одобрява ежемесечното плащане, а и иска дължимата сума на куп, тъй като финансовата система е поставена под натиск.
 

Убийството на младото момиче е част от зачестилите случаи на насилие в региона и макар смъртта ѝ да е по-скоро случайност, изборът на банката крие известна символика, смятат от Bloomberg.


Bloomberg TV Bulgaria


Четете още: Поне 90 руски медици са били изложени на радиация без предупреждение
 

Коментари ( 0 )