За педофили и психопати - съкратено дело само след съгласието на прокуратурата
Целта е една – справедливост в името на жертвата и на близките й
Публикувана: 23 Aug 2019 | 11:08

Защо извършителите на тежки престъпления, които са признали вината си, получават по-леки присъди? И ще загубят ли те правото за съкратено съдебно производство? Тези въпроси предизвикаха оживена обществена полемика след бруталното убийство на 7-годишно дете в сливенското дело Сотиря.


За тежкото престъпление беше обвинен 21-годишния Мартин Трифонов, който направи пълни самопризнания. Това означава, че неговата присъда ще бъде намалена с 1/3 и той ще прекара зад решетките най-много от 20 до 30 години.


Това обаче очаквано предизвика гнева на обществото, защото реално извергът ще бъде на свобода на 40 -  50- годишна възраст и нищо не гарантира, че отново няма да посегне на невинно и напълно беззащитно дете.


Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова излезе със становище по въпроса и поиска да се чува и гласът на обвинението при такива случаи.


Ето и нейното мнение, разпространено от bTV:


Предложението ми е всъщност това съкратено съдебно следствие да се провежда след като се вземе позицията на прокурора. В момента законът е предвидил всяко лице, предадено на съд с внесен обвинителен акт, ако прецени, би могло да направи самопризнания, и да признае всички факти, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт, и да се съгласи. И да не се събират обстоятелства за тези доказателства.


Ако самопризнанието се подкрепя изцяло от доказателствения материал, тоест колкото по-качествено си свърши работата един прокурор и събере всички необходими доказателства, толкова повече облекчаваме правното положение на осъденото лице.


Защото съдът е длъжен да проведе съкратено съдебно следствие и след като определи наказанието, задължително по силата на наказателния кодекс трябва да го намали с 1/3.


Съдът отправя запитване какво е становището на прокурора, но в становището на прокурора, той каквото и да заяви няма каквото и да е правно значение.


Ако тръгнем от случая с Мартин Трифонов, ако той се признае за виновен в съда, това гарантира ли му съкратено производство?


Да, гарантира му, защото съдът няма друга правна възможност, просто такава не му е предоставена. Няма да получи наказанието доживотен затвор, защото в наказателния кодекс е посочено, че дори това да е най-справедливото наказание, съдът е длъжен да го замени с наказание лишаване от свобода от 20 до 30 години.


Тоест максимумът който би получил Мартин е 30 години.


И в конкретния случай, за който напоследък всички говорим, може би шансът на едно справедливо наказание, което би наложил съдът е във възможността прокурорът да изразява позиция. Ще можем да изразяваме становища, че въпреки направеното самопризнание, въпреки направената на практика оценка на качеството на извършения прокурорски труд, без съкратено съдебно следствие, ще постигнем по справедлива присъда.


Dnes.bg

Коментари ( 0 )