IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
09:12 | 20 септември 2019
Обновен: 12:56 | 12 март 2024

Убиецът на студента Монов Джок Полфрийман излиза на свобода

Очаква се да бъде пуснат от затвора в петък

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Булфото, архив

Очаква се австралиецът Джок Полфрийман да бъде пуснат от затвора днес.

 

Вчера състав на Апелативния съд в София реши, че убиецът на студента Андрей Монов излиза на свобода. Той беше осъден през 2011 година на 20 години затвор, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно.

 

"Тричленен състав на Апелативен съд–София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа днес жалба срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

 

Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване. Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда", пише в прессъобщение на съда.

 

Полфрийман е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

 

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си и от променения закон, за да поиска предсрочно освобождаване.

 

Софийският градски съд трябваше още през м.г. да разгледа молбата му, но осъденият пожела да се запознае с внесените документи от затворническата администрация.

 

Делото беше отложено, но Полфрийман преценил, че няма смисъл да иска предсрочно освобождаване, след като становището на администрацията е, че трябва да стои още в затвора.

 

В документите пишело, че Полфрийман е стриктен и изпълнителен, но имало още какво да се работи с него.

 

Очаква се днес съдът да публикува всички мотиви, с които освобождава австралиеца Джок Полфрийман от затвора.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна