IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
12:38 | 21 септември 2019
Обновен: 02:29 | 26 февруари 2024

Заради измами: Българин получи 9 г. затвор във Великобритания

Пострадали половин милион души, щетите за над 41 млн. лири

По материала работи: Пламен Янков
Заради измами: Българин получи 9 г. затвор във Великобритания

Българин е осъден на девет години затвор във Великобритания заради интернет измами, от които може да са пострадали половин милион души и които са нанесли щети за 41,6 милиона британски лири, съобщава сайтът cps.gov.uk.


Българинът, на 37 години, с инициали С.Д., беше екстрадиран във Обединеното кралство, за да му бъдат повдигнати обвинения и пледира виновен пред съда в Саутуорк в Лондон. Обвиняемият е създал уебсайт скриптове, които наподобявали на истински уейбсайтове на 53 компании.


Целта е била да се помогне на престъпници да измамят хората, които си мислели, че имат работа с истинските сайтове на компаниите. Благодарение на измамата били откраднати и личните банкови данни на жертвите, пише БТА, цитирана от Dnes.bg.


Самият българин обаче не е крал тези данни, а просто е предоставил средства на други да извършват подобна кражба, каза прокурорката по случая Сара Дженингс.


Четете още: САЩ и Китай приключиха подготвителните разговори за новия кръг преговори

Коментари

Новини Варна