IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
17:45 | 23 септември 2019
Обновен: 14:37 | 16 април 2024

Местят затворници в Китай с превръзки на очите

Дипломати описаха кадрите като "притеснителни"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Местят затворници в Китай с превръзки на очите

Шокиращи кадри, направени с дрон, показват стотици хора, най-вероятно от малцинствата в Китай, които са с превръзки на очите, сини и жълти униформи и са струпани в редици.Според изследователя Нейтън Русер, който наблюдава позицията на слънцето и фона край мястото, където се намират затворниците, това е гара Корла в региона Синдзян. Видеото е от август миналата година, а повечето арестувани най-вероятно са уйгури.

 

Отношението на Китай към малцинствата винаги е предизвиквало възмущение от страна на останалите нации. Арестите между 2017 и 2018 година се увеличават - над 230 хил. души са в затвора, без да са извършили ясни престъпления. В регионът Синдзян, където уйгурите са най-много, се намира само 2% от населението на Китай, но той допринася за 21% от арестите в страната.Според експертите, затворниците са били премествани от една институция в друга, а външният министър на Австралия нарече кадрите "дълбоко притеснителни".

dnes.bg

Четете още: Бойкот на западни стоки в Русия

Коментари

Новини Варна