IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
13:25 | 8 октомври 2019
Обновен: 07:43 | 28 март 2024

8 години затвор за 20-годишен шофьор, убил двама приятели при катастрофа край Варна

По материала работи: Слав Велев
8 години затвор за 20-годишен шофьор, убил двама приятели при катастрофа край Варна

8 години затвор и 11 години лишаване от право да управлява МПС за водач, предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за причиняване смъртта на двама непълнолетни и средни телесни повреди на 15-годишно момиче, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

 

20-годишният Асан Хр. бе осъден днес от състав на Варненския окръжен съд на 12 години лишаване от свобода за причиняване смъртта на двама непълнолетни и средни телесни повреди на 15-годишно момиче при управление на автомобил с превишена скорост. Подсъдимият призна вината си и поиска наказателното дело срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Така след намаляване на наказанието му с една трета заради съдебната процедура съдът определи Асан да изтърпи ефективно   8 години лишаване от свобода при общ режим. С присъдата той бе лишен и от право да управлява автомобил за срок от 11 години.

 

Тежкият пътен инцидент, отнел живота на 14-годишно момиче и 17-годишно момче, станал на 6 август 2018 г. в района на местността Харамията край Варна. При позволена скорост от 90 км в час подсъдимият управлявал колата си със 119 км в час. Заради високата скорост возещите се в автомобила негови познати няколко пъти му направили забележки да намали и изразили страховете си от рисковото шофиране. Въпреки това и четиримата пътували без предпазни колани. Подсъдимият нямал голям опит в шофирането, тъй като станал правоспособен водач пет месеца по-рано.

 

Така в отсечката от Харамията към Варна Асан изгубил контрол над колата, тя напуснала пътното платно и навлязла в тревата, преминала без бетонна шахта и се ударила в няколко дървета. 17-годишният приятел на Асан загинал на място в автомобила, 14-годишната пътничка изхвърчала и тялото и паднало в храстите. До него изпадало и тялото на оцелялата 15-годишна, на която били причинени няколко средни телесни повреди.

 

Подсъдимият Асан Хр. шофирал автомобил без правоспособност още от 2017 г., когато си купил колата от свой познат. За шофирането без книжка той е имал акт за административно нарушение и наказателно постановление.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.  

Коментари

Новини Варна