IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
10:38 | 18 ноември 2019
Обновен: 00:23 | 14 април 2024

Две години по-малка присъда за акушерката, била бебето Никол

Присъдата й е намалена на втора инстанция, обезщетението от 400 000 лв. остава

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Булфото, архив

Шестнайсет години затвор за опит за убийство на новородено - това е наказанието, което Софийският апелативен съд определи на акушерката Емилия Ковачева. То е с 2 г. по-малко от присъдата, която тя получи на 15 септември 2017 г. при първото разглеждане на делото от Софийския градски съд.

 

Решението е взето от 3-членен състав на САС с председател Алексей Трифонов в края на октомври, но още не е оповестено официално наред с мотивите, пише „24 часа“.

 

Ковачева трябва да плати 400 000 лв. обезщетение на родителите на битото бебе Никол. Тя бе обвинена, че е удряла пеленачето по време на нощна смяна в столична болница през април 2015 г. Тогава Никол е само на 4 дни.

 

Според прокуратурата на 18 април 2015 г. от 1,49 ч. до 3,12 ч. акушерката е ударила бебето поне 39 пъти. На записите от камери се виждали притискания с ръце по главата на детето и душене. Още на първа инстанция обаче е отхвърлено първоначалното обвинение, че акушерката е налагала бебето със стъклено шише за хранене.

 

Ковачева още е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков. Мярката ѝ за неотклонение не е променяна от септември 2015 г.

 

“Не сме подавали такава молба и в края на процеса в апелативния съд”, каза адвокатката ѝ Жанет Желязкова. Тя се въздържа от коментар на мотивите на последното съдебно решение, докато не бъдат публикувани.

 

По време на процеса защитата поиска да се установи дали акушерката е страдала от синдрома на бърнаут (професионално прегряване), тъй като била близо 36 ч. на работа без почивка. Заключението на вещите лица обаче е, че няма такъв синдром. След побоя малката Никол отключи епилепсия.

 

Решението на апелативния съд е взето от състав с председател Камен Иванов, бивш член на ВСС. Съдия докладчик е Алексей Трифонов. Той, докато вървеше процеса, бе избран за шеф на градския съд в София.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна