Поправката "Андреа": Наказват тежко непълнолетни за убийство, изнасилване
Бащата на момичето: Това вече не може да продължава!
Публикувана: 20 Jan 2020 | 14:21

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Непълнолетни, извършили престъпления против личността, да бъдат наказвани като възрастни. Тази законова промяна ще подготвят в кратки срокове депутати от ГЕРБ, за да няма нови случаи като този в Галиче.Решението идва след среща на премиера Бойко Борисов с бащата на убитата Андреа Асен Руменов. За тежкото престъпление непълнолетният Аксел може да получи максимално до 12 г. затвор, според сега действащите закони.

 

На срещата Борисов е заявил, че това не може да продължава, защото мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания за мерки."Премиерът и главният прокурор обещаха всичко да направят, за да се прекъсне тази престъпност, която се случва в момента. Това не може и не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен", каза бащата на Андреа.Той напомни, че Аксел е извършил две нападения, едното на полицай, и е получил като наказание пробация и условна присъда.Ако беше наказан тогава, тоя ден нямаше да се случи, посочи Асен Руменов.Промяната ще гласи, че при извършване на убийства, изнасилвания, блудства, няма да е задължителна редуцията на присъдата за непълнолетни.

 

Ще се взема под внимание състоянието на извършителя - дали той разсъждава като възрастен и осъзнава какво върши, за да бъде наказан като възрастен. За целта няма да се налагат допълнителни експертизи, тъй като такива се извършват в досъдебното и съдебно производство, обясни депутатът Маноил Манев в МС.От утре по разпореждане на главния прокурор в цялата страна ще се извършват проверки на лица с две-три висящи производства - спазват ли се мерките за неотклонение спрямо тях. Целта е намаляване на битовата престъпност.

 

dnes.bg

Родители: Променете матурата по математика след 7 клас

 

Коментари ( 0 )