IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
16:27 | 20 октомври 2014
Обновен: 20:31 | 24 април 2024

Звезден тенор си идва за роля в „Кармен“

Звезден тенор си идва за роля в „Кармен“

По материала работи: Борис Проданов
Звезден тенор си идва за роля в „Кармен“

Световноизвестният варненски тенор Иван Момиров се връща в родния си град, за да изпълни ролята на Дон Хозе в шедьовъра на Жорж Бизе „Кармен“. Представлението е в сряда от 19 ч.
Интересът на публиката към тази опера винаги е много голям. Потвърди го и гостуването през пролетта на 2014 г. на Държавна опера – Варна, в зала №1 на НДК в София пред повече от 4000 зрители и нестихващи аплодисменти. В ролята на фаталната циганка сега ще се представи великолепното мецосопрано Даниела Дякова. Момиров (Дон Хозе) придаде блясък и на първите спектакли на Софийската опера в началото на този есенен сезон.
Останалите роли са поверени на утвърдените варненски солисти Линка Стоянова като Микаела, Пламен Димитров като Ескамилио, Свилен Николов в ролите на Моралес и Данкайро, Евгений Станимиров като Цунига, Пламен Долапчиев като Ремендадо, а двете красавици Фраскита и Мерцедес се изпълняват съответно от Филипа Руженова и Силвия Ангелова. Режисьор е Кузман Попов, диригент Григор Паликаров.
Изключителният успех на тази опера се дължи на музикалния език, който предава по неповторим начин испанската специфика, подсилвайки я с контраста между празничната атмосфера и витаещата наоколо смърт. Радостта от живота и любовта са залегнали в емблематичните арии, съпътствани от характерните испански народни танци болеро, сегидиля, хабанера, а темата за ревността и смъртта, визуализирана в коридата, е изградена гениално върху цигански мотиви. В световната оперна литература Бизе пръв разработва испанската екзотика, за да насити сценичното действие с динамика, напрежение, страст и, разбира се, с прекрасна музика...
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна