IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
09:37 | 30 октомври 2014
Обновен: 06:55 | 24 март 2024

Млади пианисти се събират във Варна за конкурса „Мила Михайлова“

IV издание на надпреварата се посвещава на 70-ата годишнина от създаването на НУИ „Добри Христов“

По материала работи: Златина Добрева
Млади пианисти се събират във Варна за конкурса „Мила Михайлова“

В рамките на провеждащият се от 31 октомври до 2 ноември IV Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова“, Национално училище по изкуствата „Добри  Христов“ – Варна, ще отвори гостоприемно врати за изпълнители от цяла България. На концертния роял ще си дадат среща млади пианисти от училищата по изкуствата под управлението на Министерството на културата, както и кандидати от музикални школи.
Предходните три издания на конкурса доказаха жизнеността на проекта, който е единствен в културния календар на Варна с уникалността си по отношение на задължително изпълнение само на класическа музика на най-високо професионално ниво. Освен парични и предметни награди, за изпълнителите-пианисти са се погрижили и от Театрално – музикален продуцентски център – Варна, и Държавен симфоничен оркестър – Шумен. Удостоените с награди участници ще получат възможност да изпълнят като солисти концерт от класически автор със симфоничните оркестри на двата института. Радио Варна пък учреди награда за участник в конкурса – професионален запис в студията си.
Откриването на конкурса е на 31 октомври от 13 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, а галаконцертът и награждаването на лауреатите ще стане факт на 2 ноември от 11 ч. на същата сцена.
Конкурсът се провежда с финансовата подкрепа на Община Варна.
Провеждането на IV Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова“ – 2014 г. се посвещава на 70-ата годишнина от създаването на НУИ „Добри Христов“, която ще бъде официално отбелязана с тържествен концерт на 14 декември 2014 г. в зала 1 на ФКЦ.

Коментари

Новини Варна