IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
15:39 | 20 ноември 2014
Обновен: 06:18 | 14 април 2024

Киномания 2014 сe завърта на пълни обороти

10-те фестивални дни ще излъчат 37 филма, от които 7 са за детската аудитория

По материала работи: Златина Добрева
Кадър от филма „Бърдмен, или неочакваната добродетел на невежеството“.

Киномания 2014 стартира на пълни обороти. Фестът, който се провежда във ФКЦ, продължава от утре до края на ноември. 10-те дни за почитателите на Седмото изкуство изкушават с 37 филма, от които 7 са за деца. Много от лентите са носители на престижни отличия от различни фестивали по света, други са се въртяли на големи кинофоруми.
Програмата утре предвижда 3 прожекции. В зала „Европа“ от 18,30 ч. ще видим италианския филм на режисьора Роберто Андо „Да живее свободата“. В ролите ще гледаме Тони Сервило, Валерио Мастандреа, Валерия Бруни Тедески, Микела Ческон, Ана Бонаюто, Андрея Ренци и др. Лентата е отличена с 2 награди „Давид на Донатело“ за поддържащ актьор – на Валерио Мастандреа, 2 награди на италианските киножурналисти – за най-добър актьор на Тони Сервило и за сценарий. Филмът е бил част от конкурсната програма на фестивала в Карлови Вари.
В зала 1 от 19 ч. е американският филм „Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството“. Режисьор е Алехандро Гонсалес Иняриту, а в ролите ще видим Майкъл Кийтън, Зак Галифанакис, Едуард Нортън, Андреа Райзбъро, Ейми Райън, Ема Стоун, Наоми Уотс, Линдзи Дънкан и др. Лентата е част от конкурсната програма на фестивала във Венеция.
От 20,30 ч. в зала „Европа“ е последният филм за деня – копродукцията на Великобритания и Ирландия „Голгота“ на режисьора  Джон Майкъл Макдона. В ролите ще гледаме Брендън Глийсън, Крис О’Дауд, Кели Райли, Ейдън Гилън, Дилън Морън, Исаак дьо Банколе, М. Емет Уолш, Мари-Жозе Крос, Домнал Глийсън и др. Филмът е носител на 3 ирландски филмови награди – за най-добър филм, за най-добър актьор – на Брендън Глийсън, и за сценарий. Носител е на наградата ФИПРЕССИ на Трансилванския кинофестивал.

Коментари

Новини Варна