IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
08:22 | 21 ноември 2014
Обновен: 16:02 | 24 април 2024

Откриха изложба „Българските дракони. Мит или реалност?“

Експозицията е част от програмата на XIX национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“

По материала работи: Златина Добрева
Откриха изложба „Българските дракони. Мит или реалност?“

Изложба под наслов „Българските дракони. Мит или реалност?“ бе открита снощи в сградата на Дарик радио. Експозицията е част от програмата на XIX национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“, която ще се проведе през уикенда във Варна.
Изложбата е създадена през 2011 г. от група руски ентусиасти от Източен Сибир като идея да се представят красотата, природното, историческото и културното богатство на България, нейният фолклор и особената духовна сила на българската земя. Местата, които са изследвани, са Мадарските скали, Побитите камъни, историко-археологическият резерват Велики Преслав и Велико Търново, откъдето са и красивите приказки и легенди за драконите.
Използвайки метода на колажа, са създадени визуалните образи на 7 архитипни фигури от изследваните легенди и песни – Героя, Мъдреца, Съблазнителя, Великата майка и др. Приказното число 7 е вдъхновило Наталия Ушкова – концептуален автор на проекта, журналист и фолклорист. Наталия е изследвала 7 приказки по мотиви на фолклорен и битов материал. Приказките са се превърнали в основа за създаване на зрителните образи, които са сътворени от художничката Екатерина Суслова, дизайнерката Татяна Пахомова и културния антрополог и консултант на проекта Константин Лидин.

Коментари

Новини Варна