IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
08:42 | 25 ноември 2014
Обновен: 16:07 | 24 април 2024

Български филм дават на „Киномания 2014“

В зала 1 на ФКЦ от 19 часа ще бъде показана лентата на режисьора Костадин Бонев „Потъването на Созопол“

По материала работи: Златина Добрева
Български филм дават на „Киномания 2014“

Български филм ще видят днес зрителите на продължаващата във ФКЦ „Киномания 2014“. В зала 1 от 19 часа ще бъде показан филмът на режисьора Костадин Бонев „Потъването на Созопол“. Той е произведен тази година по романа на Ина Вълчанова и бе в програмата на фестивала „Златна роза“. Филмът разказва историята на 50-годишния архитект Чавдар Кършев, който се отправя към крайморското градче в компанията на 10 бутилки водка. В града на неговата младост се случват поредица от странни неща, а бутилките съпътстват историята до последната капка. В ролите ще видим Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев, Васил Гюров и др.
От 18 ч. в зала „Европа“ е прожекцията на руския филм на режисьора Андрей Кончаловски „Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин“.
В ролите ще видим Алексей Тряпицин, Ирина Ермолова, Тимур Бондаренко и др. Лентата има награда за режисура на фестивала „Венеция 2014“ и приз за филм, защитаващ каузата на екологията.
От 20 ч. в зала „Европа“ е френската продукция „Истинският Сен Лоран“ на режисьора Бертран Бонело. Заобикаляйки с елегантност досадните подводни камъни на биографичния филм, Бонело предлага изискан поглед към желанието и творческия импулс. Лентата е съсредоточена върху периода 1967 – 1976 г., белязал срещата на един от най-великите моделиери на всички времена с едно свободомислещо десетилетие, които се проникват взаимно. Филмът оставя дълбок отпечатък върху зрителите с въздействащата си атмосфера, която улавя духа на времето (дрога, секс и танци, от една страна, и смутната зона на чувствата – от друга).
Интелигентността и финесът на „Истинският Сен Лоран“ го превръщат в едно от най-въздействащите френски кинозаглавия на 2014 г., нещо като поема в проза а ла Бодлер. Филмът е показан в конкурсната програма на фестивала в Кан. В ролите ще видим Гаспар Юлиел, Жереми Рение, Луи Гарел, Хелмут Бергер, Брейди Корбет, Леа Сейду, Амира Касар, Валерия Бруни Тедески, Джасмин Тринка.

Коментари

Новини Варна