IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
13:12 | 26 ноември 2014
Обновен: 16:08 | 24 април 2024

Казанова оживява отново на големия екран

Филмът за живота и приключенията на великия любовник, може да гледате в рамките на днешния ден от „Киномания 2014“

По материала работи: Златина Добрева
Казанова оживява отново на големия екран

Филм, посветен на живота и приключенията на великия любовник Джакомо Казанова, ще бъде показан в рамките на днешния ден от „Киномания 2014“, която продължава във Фестивалния и конгресен център. От 18 ч. в зала „Европа“ почитателите на седмото изкуство могат да видят „Казанова вариации“, една копродукция на Франция, Австрия и Германия на режисьора Михаел Щурмингер. Лентата е направена по „Историята на моя живот“ от Джакомо Казанова и либретото на Лоренцо да Понте за оперите на Моцарт. В ролите ще видим Джон Малкович, Вероника Ферес, Керстин Авемо, Мария Жоао Бастуш, Фани Ардан, Йонас Кауфман и др.
„Казанова вариации” съчетава кино, музика, театър, литература и история, възползвайки се от богатството на трите шедьовъра на Моцарт и Лоренцо да Понте – „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“ и „Така правят всички“, както и от съкровището, оставено ни от самия Казанова: автобиографичен ръкопис от 5000 страници. Общото между Казанова, Моцарт и Да Понте – които са се познавали добре един друг – е, че са живели като свободни мъже, без стабилни доходи и бунтувайки се срещу аристокрацията.
“Винаги съм се стремял свободно да смесвам жанровете и да представям канонизирани шедьоври в различен контекст. Документалният подход подсилва усещането, че всичко се случва в момента, че нищо не е инсценирано и именно истинският живот наблюдава случващото се на сцената от кулисите“, казва режисьорът Щурмингер. Филмът е от конкурсната програма на фестивала „Сан Себастиан“.
От 19 ч. в зала 1 е американският филм „Майстор готвач“ на режисьора Джон Фавро и с участието на Джон Фавро, София Вергара, Джон Легизамо, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман, Оливър Плат, Боби Канавале, Робърт Дауни-син и др.
Този находчив филм за храната и готвенето съдържа важни послания за подчинения на медиите свят, в който живеем, и за реалния смисъл на успеха. Със сърцатото си изпълнение Джон Фавро представя герой, който трябва да намери начин да съчетае страстта си към храната с любовта към сина си.
В зала „Европа“ от 20,30 ч. ще видим филм с 5 номинации и 5 награди „Сезар“, отличаван и на фестивала в Кан – с приз на Асоциацията на арткината. Лентата със заглавие „Гийом, момчета, заповядайте на масата“ е на френския режисьор Гийом Галиен и с участието на Гийом Галиен, Андре Маркон, Франсоаз Фабиан, Диане Крюгер, Гьоц Ото, Брижит Катийон и др.
Пълнометражният режисьорски дебют на Гийом Галиен е адаптация на успешната му театрална пиеса със същото заглавие. Изключително любопитен е фактът, че режисьорът се превъплъщава не само в главната мъжка роля, но и в тази на майката на Гийом – свидетелство за невероятния му талант за трансформация и своеобразно обяснение в любов към жените, които винаги са го впечатлявали. Решавайки да разкаже собствената си история от сцената, той не се поколебава да представи образа на Гийом като глуповат и наивен юноша, разигравайки докрай картата с неосъщественото момиче, с усет за комизъм, който му е така присъщ. Режисьорът изгражда чудесен ритъм, наситен с нескончаеми комични ситуации, като при това съхранява общия контекст на една сама по себе си драматична ситуация, свързана с проблема за идентичността и осъзнаването на личността.

Коментари

Новини Варна