IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
08:44 | 26 ноември 2014
Обновен: 16:08 | 24 април 2024

Стартира пилотното издание на Vertigo

Фестивалът за съвременен танц и алтернативни изпълнителски изкуства продължава до 29 ноември

По материала работи: Златина Добрева
Стартира пилотното издание на Vertigo

С премиерата на танцовия спектакъл „Саломе“ в галерия „Графит“ във Варна стартира пилотното издание на Vertigo, фестивалът за съвременен танц и алтернативни изпълнителски изкуства. Във вчерашния ден на програмата бе лекцията на Ани Васева на тема “Съвременният танц в България – деформации и напрежения”, а днес от 19 ч. в The Centre (ул. „Шипка” 4) е театралната оратория на Ани Васева по текст на Боян Манчев „Фаетон: Изверги“.
Ани Васева е театрален и танцов теоретик и практик. Автор е на множество текстове, спектакли и визуални проекти. Елемент на културната инфраструктура, самостоятелна художествена форма, поле с неясни граници – възможно ли е да дадем определение на съвременния танц и на основните понятия, с които да го мислим? Работата на немногобройните ключови фигури в тази област в България предлага възможност за интересен анализ. В нея може да се проследи като централна фигура и инструмент „деформацията”, изявена чрез напреженията между човешко/нечовешко/чудовищно, класически танцов език/индивидуален хаос и т.н.
Като цяло в програмата на своето първо издание фестивалът представя най-интересното от българската алтернативна сцена, следвайки принципа алтернативни представления в алтернативни пространства. Идеята е да се даде пространство за разгръщане на таланта на модерните артисти, които търсят нетрадиционното в изкуството. Всеки ден до събота има по едно събитие с продължителност близо 60 минути под формата на танцово представление. Освен в галерия „Графит“ и в The Centre пърформансите са още в галерия „Съвременно пространство” (ул. „Марко Балабанов” 23), Градската художествена галерия „Борис Георгиев” и Регионалния исторически музей.
Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерството на културата, фонд „Култура” на община Варна, фондация „Америка за България, фондация „Арт Офис” и програмата „Изкуство в движение”.
Идеята на организаторите е от 2015 г. фестивалът да стане международен.

Коментари

Новини Варна