IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
21:51 | 27 ноември 2014
Обновен: 15:41 | 14 април 2024

Продават оригинален акварел от "Малкият принц"

Акварел на "Малкият принц" на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, който е първата оригинална илюстрация на култовата книга, пускана в продажба в последните 30 години, ще бъде предложена на търг на 9 декември от аукционна къща "Арткюриал"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Продават оригинален акварел от "Малкият принц"


Акварел на "Малкият принц" на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, който е първата оригинална илюстрация на култовата книга, пускана в продажба в последните 30 години, ще бъде предложена на търг на 9 декември от аукционна къща "Арткюриал", съобщава БГНЕС.
Рисунката, която била използвана за илюстрация на оригиналното издание на "Малкият принц", се оценява на между 400 000 и 500 000 евро. Тя е във формат 21,2 на 23,9 см и е подписана "Антоан дьо Сент Екзюпери" без тире. Акварелът е възпроизведен на 17-та страница в оригиналното издание от 1943 г., уточнява "Арткюриал".
Акварелът представлява героя на турския астроном откривател на Астероида В612, планетата на Малкия принц. Астрономът сочи с пръст табло, покрито с математически формули. Писателят авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери е най-известният французин на своето време благодарение на книгите си ("Нощен полет", "Земята на хората") и на героизма си като пилот.
Неговият американски издател го моли да напише разказ за Коледа през 1942 г. Сент-Екзюпери предава ръкописа и рисунките на "Малкия принц" на своя издател през 1943 г. преди да напусне Ню Йорк и да се отправи към Северна Африка. Оригиналното издание е публикувано в Ню Йорк през 1943 г. от издателство "Рейнал и Хичкок", а оригиналният ръкопис е предоставен на библиотека "Пиерпонт Морган" в града, където е запазен. Акварелите, които послужили за оригиналното издание, били пренесени във Франция от съпругата на Сент-Екзюпери Консуело, родена в Салвадор.

 

Коментари

Новини Варна