IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
08:55 | 23 януари 2015
Обновен: 03:20 | 6 май 2024

Редят изложба за цар Самуил в Археологическия музей

Експозицията може да бъде видяна до края на март

По материала работи: Златина Добрева
Редят изложба за цар Самуил в Археологическия музей

Изложба, посветена на цар Самуил, е подредена в зала „Север” на варненския Археологически музей. Експозицията „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст – българският цар Самуил” се открива официално днес.
Изложбата е част от националната програма за почитане на 1000-годишнината от битката при Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (6 октомври 1014 година).  Музеят във Варна участва в националната програма, като е предоставил експонати, консултация и научни публикации.
Чрез 23 постера са представени тематично историческите събития, разиграли се в края на X и началото на XI в. – времето, което е пряко свързано с управлението на цар Самуил и неговите наследници. Постерите са двуезични (български и английски) и съдържат богат снимков и информативен материал.
Акценти в изложбата са личностите на Самуил и неговите братя – Арон, Мойсей, Давид; родословното дърво на рода на Комитопулите; свързаните с цар Самуил столични градове крепости Охрид и Преспа; резиденциите на българските патриарси; гробницата в базиликата „Св. Ахил” в едноименния остров в Преспанското езеро и др.
Изложбата е преди всичко разказ за битките за независима българска държавност. След откриването ще бъде прожектиран кратък филм за управлението на цар Самуил. Експозицията може да бъде видяна до края на март.

Коментари

Новини Варна