IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
17:13 | 27 януари 2015
Обновен: 04:22 | 15 април 2024

Показват въоръжението на средновековна България в Археологическия

Експозицията ще бъде официално открита на 30 януари

По материала работи: Златина Добрева
Показват въоръжението на средновековна България в Археологическия

Реплики на историческо въоръжение и снаряжение от българското Средновековие за периода от VI до XIV век ще бъдат подредени в зала „Юг“ на Археологическия музей във Варна. Експозицията ще бъде официално открита на 30 януари от 17 часа и ще остане до 15 март. За първи път посетителите ще могат да видят реконструкции на облекла, въоръжение и снаряжение от това време върху фигури в цял ръст, както и реплики на оръжия, бронзови апликации и накити. Развитието на воинското облекло и въоръжение е представено в хронологически ред – от Първата българска държава през периода на византийското владичество до Второто българско царство включително.
В изложбата участват реконструктори от цялата страна със свои облекла, оръжия и снаряжение. Всички реплики са изработени по сведения от исторически писмени извори и изображения, както и въз основа на находки, открити при археологически разкопки. С реконструираните облекла, оръжия и защитно въоръжение собствениците им вземат участие във възстановки на исторически битки и събития, както и в средновековни фестивали.
Изложбата е посветена на 250-годишнината от първия препис на „История славянобългарская“, завършен на 29 януари 1765 г. от Софроний Врачански в Котел. Организаторите биха искали чрез изложбата да насърчат българите да опознаят миналото си, каквато е била и целта на първото възрожденско произведение на българската историография, описващо моменти на величие и слава от средновековната ни история.

Коментари

Новини Варна