IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
08:56 | 30 януари 2015
Обновен: 16:05 | 15 април 2024

Борислав Чонков открива изложба в „Актив арт“

Сбирката е под наслов „Любовта към фотографията умножава всяка любов“

По материала работи: Златина Добрева
Творба на Борислав Чонков.

Известният варненски фотограф Борислав Чонков открива изложба. Сбирката под наслов „Любовта към фотографията умножава всяка любов“ ще бъде открита утре от 17,30 ч. в галерия „Актив арт“.
Експозицията  представя новите търсения на автора по темата „Ерозия”, по която работи от няколко години, и включва 40 фотографии в авангарден ретростил. Използвани са похватите на старите, т. нар. благородни техники на фотографията - „гума арабика" и свързаната с нея „графитизация", които са приложени с помощта на дигиталните технологии както при самото снимане, така и при обработката. „Целта на „ерозията" е да отнеме, да разруши външната обвивка на изображението, за да проникне по-надълбоко, възможно най-близко до сърцето, до душата и това най-божествено създание – жената. Да се превърне в паметник от камък, от бронз, от стомана, ако трябва - в развалина, разяждана от времето и все пак – вечна”, споделя авторът. Снимките са във формат 40x60 см и 30x45 см, разпечатани  на дагер канава, и постигат живописно внушение.
Борислав Чонков живее във Варна. С фотография се занимава от студентските си години в Политехническия университет в Прага, а професионално - от 1984 г. в Полша. Оттогава е показал над 40 авторски изложби в европейски столици и градове като Варшава, Гданск, Гдиня, Торун, Вроцлав, София, Варна, Русе, Шумен, Будапеща и Берлин, но също така и в Еквадор - на круизера „Галапагос Експлорер" и в гр. Куенка, където е била неговата дебютираща изложба „Галапагос - омагьосаните острови", гостувала  в Полша и България. Взел е участие и в няколко общи изложби под патронажа на ФИАП в Румъния, Хърватия, Сърбия, Холандия, Белгия, Дания, Китай, Япония, Макао и Тайпей (Тайван). В тези изложби е получавал множество отличия.

Коментари

Новини Варна