IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
16:46 | 1 февруари 2015
Обновен: 09:25 | 25 март 2024

Фюрерът поздравил варненец за военен марш

Днес се навършват 136 г. от рождението на Александър Кръстев

По материала работи: Борис Проданов
УЧЕНИЧКИ ОТ ВАРНЕНСКАТА ДЕВИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ след изпълнение на операта "Вълшебният кладенец" заедно със своя учител и диригент Александър Кръстев.

136 г. от рождението на Александър Кръстев се навършват днес. Той е композитор, диригент, музикален критик и обществен деец, свързал необратимо живота си с Варна. Кръстев има огромен принос в изграждането на основите на българската професионална музика след Освобождението, но за съжаление делото му е потънало в забрава.


Най-популярното му произведение е маршът "О, Добруджански край" , който е бил химн на Добруджа. Интересен факт е, че именно за него е получил поздравителна телеграма лично от Адолф Хителер.


Кръстев живее във Варна от 1907 г. и участва активно в създаването на повечето музикални институции в града. По негова инициатива е разкрито Музикалното училище в морската столица. Той ръководи артистичния съвет към Общинската опера, дирижира всички варненски хорове по онова време и е един от създателите и на Варненските музикални тържества, прераснали по-късно в най-стария фестивал в Европа - "Варненско лято".


Александър Кръстев е бил първият директор на Варненското радио.

 

Коментари

Новини Варна