IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
11:17 | 6 март 2015
Обновен: 18:42 | 24 април 2024

Червената нишка в изкуството търсят Силвия Павлова и Григор Велев

Изложбата в галерия „Ларго“ се открива днес

По материала работи: Юлиян Атанасов
Червената нишка в изкуството търсят Силвия Павлова и Григор Велев

„Червена нишка“ е надсловът на изложбата, която откриват днес в 18,30 часа в галерия „Ларго“ художниците Силвия Павлова и Григор Велев. Това е втората им съвместна експозиция за тази година. Първата бе представена в Дупница под надслов „Джамията“.
Галеристката Нели Вълчева споделя, че заглавието на изложбата асоциира пряко с една стара българска традиция – връзването на мартеници.
Може би не е случаен фактът, че единият от авторите – Силвия Павлова, работи като художник не само с боите, но и с текстила като материал и поради това сред творческите й изкушения е предизвикателството да вплете платното, преждата, нишката в своите картини. В резултат на изработената от нея собствена смесена техника на работа в творбите й оживяват именно древните, сакрални умения на българката да вплете със своите тънки, нежни и чувствителни пръсти красотата в своите шевици, ризи, черги… картини. „Не само материалите и начина на използването им при Силвия са много интересно предизвикателство. Характерни за художничката са буйният, необуздан колорит, предизвикателна цветност в картините й. Силвия не пести цветовете, те са като един изригнал вулкан в творбите й, ярки, първични. В картините й ще открием заигравки с митологията, с древните езически ритуали, с кукерските маски. Разглеждайки внимателно друга част от творбите й, ще открием силно изразена художествена линия, свързана с Родопите, с магичността на планината, с ритуалите й, с родопчаните – хората, населяващи я и придаващи й своя характер, както и тя – на тях“, казва Нели Вълчева.
В картините на другия автор – Григор Велев, преминават като една „червена нишка” някои общи теми, общи символи, общи знаци и образи. Малката „червена нишка” откриваме в буквалния смисъл в почти всяка творба. Колекцията тръгва от една история с елемент на изповед в една „картина-писмо”. Оттам преминава в малки точки, малки червени нишки…. ленти, водещи съзнанието ни към паралелни светове…. към „космоса на твоето тяло”… Сюрреалистичното пътуване из космоса на женското тяло преминава в сюрреалистично пътуване към загадката на женската душа чрез картини и образи. Във всички творби ще открием малки червени точки, като кръвни телца, пулсиращи и живи. Те потропват от картина в картина, пулсират с ритъма на сърцето, отброяват тласъците на кръвта във вените. В по-новите му платна малките кръвни телца се превръщат в червена нишка, която следва лутанията на неспокойния ум на твореца...
Силвия Павлова е родена през 1979 г. в София. Има 10 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Велико Търново и Дупница. Има няколко награди от национални и международни конкурси. Нейни картини са притежание на колекционери от България, Германия, Италия, Холандия, Канада, САЩ. Има увлечения по модата. В свободното си време пише приказки.
Григор Велев има 8 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Димитровград, Казанлък и Дупница. Негови картини са притежание на колекционери в България, САЩ, Южна Корея, Италия и Франция. Твори основно в стиловете сюрреализъм и абстракционизъм.

 

Коментари

Новини Варна