IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
09:30 | 26 март 2015
Обновен: 18:21 | 24 април 2024

Варненче със „Сребърна лира“ на фолклорен конкурс

Четвъртокласничката Йоана Тихова грабна поредната си награда на „Орфеево изворче“ в Калофер, отличени са и два танцови състава

По материала работи: Златина Добрева
Варненче със „Сребърна лира“ на фолклорен конкурс

Поредният си успех на престижен форум извоюва четвъртокласничката от Варна Йоана Тихова. Солистката на народен хор „Българче“ към Общинския детски комплекс спечели „Сребърна лира“ на националния фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ в Калофер. Ръководител на варненските таланти е диригентката Добринка Колева.
Йоана е ученичка в ОУ „Цар Симеон I“ във Варна, от 6-годишна е в школата на ОДК. Има много награди от различни фестивали, а на „Орфеево изворче“ е печелила и няколко златни лири. Тази година в нейната категория са се състезавали 62 деца от цялата страна.
„Йоана беше в категорията V – VII клас и се конкурира с по-големи от нея. На първо място стана едно момиче от седми клас, което е завършена певица“, сподели за „Черно море“ Добринка Колева.
Тя допълни, че нейната възпитаничка е лауреат на Българското национално радио и тази година за втори път е участвала в галаконцерта на медията в столицата. В свободното си време спортува, занимава се с баскетбол.
Междувременно награди в танцовото „Орфеево изворче“ – в Калофер и Стара Загора, донесоха за Варна два състава. Танцовият ансамбъл „Българче“ при ОДК спечели първото място в категорията си и взе „Златна лира“ в Стара Загора. Ръководител на ансамбъла е хореографът Ирена Станева. Същото отличие извоюва и танцовият състав към СОУ „Елин Пелин” в Калофер. Изпълнителите получиха диплом от Националния младежки фолклорен съюз, организатор на конкурса. Тази година в надпреварата в Калофер се състезаваха 650 състава от всички фолклорни области в страната.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна