IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Култура
16:07 | 27 март 2015
Обновен: 05:21 | 16 април 2024

Четири пролетни концерта на училището по изкуства ще зарадват варненци

Много настроение обещават на публиката учениците и учителите от „Добри Христов“

По материала работи: Слав Велев
Четири пролетни концерта на училището по изкуства ще зарадват варненци

Четири пролетни концерта са подготвили ученици и учители от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Проявите са планирани за последните няколко дни на март и първия ден на април.


Първият от поредицата концерти е тази вечер от 18.30 часа в залата на Градската художествена галерия. Посветен е на класика на българската музика Добри Христов, чието име носи и училището. На сцената ще излязат настоящи и бивши възпитаници от специалност „Класическо пеене“, съпровождани от пианистите, изучаващи клавирен съпровод. В репертоара са включени арии от известни европейски композитори, предвидена е и една фолклорна изненада.


На 28 март от 19 часа на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще се изявят едни от най-добрите музиканти на училището като солисти на Симфоничния оркестър на Държавна опера – Варна. Най-младият участник в концерта е цигуларят Александър Зайранов – ученик от 7 клас, който има в биографията си внушителна колекция от награди. Концертът ще прозвучи под палката на маестро Стефан Бояджиев – един млад диригент с обещаваща кариера, възпитаник на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ - Варна. Специален гост на проявата ще е ученичката от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив Мария-Десислава Стойчева. Тя е лауреат от Националния конкурс за пианисти „Мила Михайлова“ и носител на специалната награда на Театрално-музикален продуцентски център - Варна, която се изразява във възможността да се изяви като солист на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.


На 31 март от 18.30 ч. в залата на Градската художествена галерия ще се състои поредният концерт-изненада. На сцената ще излязат не ученици, а техните учители. В този станал вече традиционен концерт, учениците  ще могат да оценят професионалните умения на своите ментори и да ги аплодират в качеството си на една вече сериозна и зряла публика.


В балетния концерт, който ще се състои на 1 април от 18 ч. на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, ще можем да видим таланта на малките балетни артисти на училището, както и на техните по-големи съученици от специалност „Класически танц“. Ще можем да проследим „не на шега“ (каквото е мотото на концерта) тяхното съзряване по трудния път към професионалната сцена, който те успешно извървяват, за да ни направят съпричастни на балетното изкуство.


След четирите пролетни концерта, от екипа на училището обещават и серия прояви, посветени на Великден, които са планирани за втората половина на април. Всички инициативи на Националното училище по изкуствата през тази година са посветени на 70 годишнината от създаването му.

Коментари

Новини Варна