IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
11:42 | 27 март 2015
Обновен: 18:23 | 24 април 2024

Днес е Международният ден на театъра

Чества се oт 1961 г.

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Международният ден на театъра

Днес е Международният ден на театъра. Той е определен през 1961 г. от IХ конгрес на Международния театрален институт (International Theatre Institute, ITI). Чества се всяка година на тази дата с разнообразни представления на местно и международно ниво.
Театралното изкуство възниква в древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис - прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, като те са само мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент.
По традиция на днешния ден Съюзът на артистите в България връчва наградите ИКАР. Тази година церемонията по награждаването в Народния театър ще мине под надслова "Има думата театърът". Почетният ИКАР за изключителен творчески принос ще бъде връчен на актьора Никола Анастасов.

Коментари

Новини Варна